In 5 stappen klaar voor de Brexit in de Nederlandse havens

In 5 stappen klaar voor de Brexit in de Nederlandse havens

Wilt u 1 januari 2021 klaar zijn voor de Brexit dan moet u nu in actie komen. Onderstaande 5 stappen helpen u hierbij:

Stap 1: maak u bekend bij de Douane

Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan.
Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet

Bepaal als importeur of exporteur of u na de Brexit zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig. ERC kan dit traject eventueel voor u regelen of hierbij assisteren.

Stap 3: spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Na de Brexit is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid wij als vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgen wij geen toegang tot de terminal met uw lading.

Stap 5: check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. Trailers met uw lading worden dan verwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie, waarna de opdrachtgever of transportplanner de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde moet maken.

Belangrijk is dat vooraf via Portbase de status bij de terminal gecheckt wordt. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

Voor meer en de laatste actuele informatie verwijzen wij naar de website https://www.getreadyforbrexit.eu/