Trucker riskeert vijf keer hogere Britse boete bij inklimmers

Chauffeurs die illegale migranten in hun vrachtwagen meenemen naar het Verenigd Koninkrijk, riskeren sinds 13 februari een boete van maximaal 10.000 pond per verstekeling. Voor die tijd bedroeg de maximale boete 2.000 pond.

Het aantal migranten dat via een vrachtwagen het VK binnenkomt, neemt volgens de Britse overheid toe. De Britten geven vervoerders en chauffeurs de schuld hiervan, zij zouden niet genoeg actie ondernemen tegen de inklimmers.

De douane houdt ook vervoerders en eigenaars van vrachtwagens of trailers verantwoordelijk als ze een illegale migrant aantreffen. Bij een eerste vergrijp krijgen de verantwoordelijke personen een boete van 6.000 pond, als het daarna weer voorkomt, gaat de boete omhoog naar 10.000. De totale boete voor alle partijen kan oplopen tot 20.000 pond per incident. Tot 13 februari was dat nog 4.000 pond.

De Britse overheid heeft een lijst opgesteld van voorzorgsmaatregelen die transporteurs moeten nemen om inklimmers uit hun vrachtwagen te houden. Vrachtwagens moeten goed afgesloten zijn en gecheckt worden op verstekelingen. Als een chauffeurs zich aan die eisen houdt en de douane treft alsnog inklimmers in de vrachtwagen, kan de boete lager uitvallen.

Als een vrachtwagen niet goed is afgesloten, maar er geen illegale migranten worden aangetroffen, riskeert de vervoerder toch een boete van 6.000 pond. De wet die vervoerders verantwoordelijk stelt voor de clandestiene immigratie dateert uit 1999. Het is voor het eerst sinds 2002 dat de bijbehorende boete omhoog gaat.